Testimonials

Een tweede onvergetelijke keniareis

Vier jaar later - Een tweede onvergetelijke keniareis (Nairobi - Amboseli - Sweetwaters - Nairobi - Voi -Satao - Diani Beach)

Op 11 november 2015 arriveren we 's avonds om acht uur op de luchthaven van Nairobi. De hernieuwde kennismaking met Leonard is aller hartelijkst. Hij zal in de komende tijd weer onze gids en chauffeur zijn en brengt ons naar het Southern Sun Mayfair hotel voor onze eerste overnachting.

De volgende dag brengen we door in Nairobi. We beginnen 's morgens met een bezoek aan de David Sheldrick Elephant Orphanage en bezoeken daarna het Giraffe Center. Beide vervullen een belangrijke rol in de natuurbeschermingseducatie van de Keniaanse jeugd. Op beide locaties is deze met hun begeleiders in grote getale aanwezig. Maar ook voor ons zijn het leerzame bezoeken.

Het Karen Blixen museum geeft ons een kijkje in het leven van deze Deense schrijfster (auteur van Out of Africa) en haar partners in het begin van de 20e eeuw in Kenia.

Een bezoekje aan de Kazuri Beads Factory was kort: het was tegen sluitingstijd maar toch nog de moeite waard voor Rosita.

De terugtocht naar het hotel geeft ons een goed beeld van het verkeer in deze stad tijdens het spitsuur: meer stilstaan dan rijden. Reactie van onze zoon Bouke die een tijd in Nairobi heeft gewoond: alles normaal dus!

De volgende dag beginnen we aan de safari. Het is een flinke rit langs de Aberdares en Mount Kenia (5199 meter). De Mount Kenia is gehuld in nevel en zal ook de komende dagen nauwelijks te zien zijn.

We arriveren in het Samburu Ashnil Camp, gelegen aan de Ewaso Nyiro River. De eerste safari levert ons al direct een ontmoeting met een aantal leeuwen die zich tegoed doen aan een jonge olifant. De volgende morgen treffen we de zelfde troep weer aan die nog steeds van de resten van het karkas geniet.

We hebben vandaag de eerste ervaring met tropische regenbuien: het water valt met bakken uit de lucht, vormt enorme plassen en de weg staat soms volledig onder water: het is een spectaculaire ervaring. Met name Leonard en Louwrens genieten ervan. De dieren trekken er zich niets van aan. Ze gaan verder met waar ze me bezig waren, meestal eten!

De volgende dag heeft Leonard na de ochtendsafari opeens veel haast bij het ontbijt. Hij "heeft nog een afspraak" en is snel vertrokken. De reden hiervan blijkt tegen lunchtijd. Als we net aan tafel willen gaan komt Leonard weer opdagen. Dan staat opeens als een grote verrassing onze oudste zoon Bouke achter ons (hij woont in Nigeria). Dat was de afspraak van Leonard die hem moest afhalen van de airstrip na een reisje van zo'n 4000 km.

Werkelijk iedereen was hiervan op de hoogte behalve wij dus! Yvonne had alles perfect geregeld, inclusief de geheimhouding. De verrassing was compleet en iedereen genoot, ook het personeel van de lodge.

Aanleiding voor Bouke's bezoek was de 74e verjaardag van Louwrens de volgende dag. Deze werd 's avonds alvast gevierd. Het personeel bracht de traditionele enthousiaste aubade en er kwam een verjaardagstaart op tafel. Weer een verassing dus.

Met z'n drieën gaan we op Louwrens' verjaardag op weg naar Sweetwaters Tented Camp in de Ol Pejeta Conservancy. Het is een geheel andere sfeer en dus weer een nieuwe ervaring. s Avonds'wacht ons opnieuw een verrassing als Bouke een bushdinner blijkt te hebben geregeld. Een uitstekend dinnerbuffet onder de sterrenhemel bij een kampvuur, wat kan het leven mooi zijn. We hebben er van genoten.

Behalve de safari's staat de volgende dag een bezoek aan het nabijgelegen chimpanseeproject op het programma. Hier worden chimpansees opgevangen die door Jane Goodall zijn gered uit, door menselijk handelen, vaak erbarmelijke omstandigheden uit diverse landen in Afrika.

Na twee dagen in Sweetwaters vertrekken we richting Nairobi. We komen de stad binnen als de avondspits al op gang is gekomen. Het vertrouwde beeld dus! Wij overnachten in het Sarova Panafric hotel. Dit is gunstig gesitueerd m.b.t. onze route van morgen naar Voi, weer een lange rit.

Bouke zal de volgende dag terug vliegen naar Lagos, Nigeria. Bij het diner in zijn hotel is zijn fietsvriend van Baiskeli Adventures, Young Rakesh, ook uitgenodigd. Het is een gezellige avond en maaltijd.

De volgende dag zijn we vlot de stad uit en genieten van een prachtige rit naar Voi. De Voi Wildlife Lodge is ons tussenstation op weg naar Tsavo East National Park waar we nog twee dagen zullen verblijven voordat we aan het laatste deel van onze Keniareis beginnen.

De weg van Voi naar het Satao Camp is een safari op zich en voert grotendeels door het Tsavo East Park. Na aankomst en lunch in het Satao Camp gaan we op pad. Wanneer we naar een kudde olifanten staan te kijken wordt het opeens onrustig. Weinige minuten later zijn we - op de eerste rang - getuige van de geboorte van een olifantje. Een unieke ervaring, ook voor Leonard. En dit gehele geboorte-gebeuren staat op video! De volgende morgen zien we de babyolifant terug, veilig naast zijn moeder. Dat alles was een cadeautje van moeder natuur.

Na afloop van ons verblijf in Tsavo East hebben we nog een verblijf gepland in het ons bekende Indean Ocean Beach hotel in Diani Beach. De rit daarheen voert eerst nog door het park, tot we de grote weg bereiken. Deze wordt gereconstrueerd en weinig aan te bevelen. We volgen een route via Simba Hills. Binnendoor, door kleine dorpjes, weer een ervaring en onvergetelijk!

We arriveren in Diani Beach waar Yvonne ons opwacht voor een hernieuwde persoonlijke ontmoeting en dan ook nog even wat regelt voor onze accomodatie. Het verblijf in dit hotel maakt onze laatste vakantiedagen in Kenia compleet.

Leonard brengt ons op 30 november naar de luchthaven van Mombasa voor de terugreis via Niarobi naar Nederland. De aankomst in Nederland gaat vergezeld van harde storm en hevige slagregens. Welkom in Nederland!

Yvonne bedankt voor de perfecte organisatie en je zorgzaamheid voor alle zaken rond deze reis. Leonard bedankt voor alle zorg tijdens de safari. Attent, hulpvaardig en een uitstekende chauffeur en gids. We hebben veel plezier gehad met z'n allen en heel veel gelachen. Alle mensen onderweg: ook bedankt! Een fijne herinnering!

Rosita en Louwrens van der Voet
e-mail: voetkop@xs4all.nl